Vidium Medica została włączona do grupy Optegra Vidium Medica została włączona do grupy Optegra

LEK. MED.
ŁUKASZ SZMUKSTA


Specjalizacje

  • Zabiegi okuloplastyczne

W 2002 roku ukończyłem Wydział Lekarski Collegium Medicum UJ w Krakowie. Po odbyciu stażu podyplomowego w Szpitalu Bonifratrów w Krakowie rozpocząłem praktykę jako młodszy, a następnie starszy asystent w wieloprofilowym Klinicznym Oddziale Okulistycznym 5. Wojskowego Szpitala Klinicznego w Krakowie. Tam pod okiem wszechstronnych i doświadczonych specjalistów z zakresu okuloplastyki, chirurgii zaćmy, jaskry, witrektomii, urazów oka i aparatu ochronnego oka, zdobywałem swoją wiedzę.

Po zakończeniu stażu specjalizacyjnego zdecydowałem się na otwarcie własnego gabinetu w Tarnowie.

Mam wieloletnie doświadczenie zawodowe, zarówno w leczeniu zachowawczym, jak i chirurgii okulistycznej, dotyczącej operacji zaćmy, zaopatrywania urazów gałki ocznej i aparatu ochronnego oka, zabiegów przeciwjaskrowych, laserowych i innych. Specjalizuję się w zabiegach zaćmy, w tym również w zabiegach zaćmy powikłanej oraz zabiegach okuloplastycznych, w tym operacjach podwinięcia, odwinięcia, opadania powiek, zabiegach usunięcia skrzydlika oraz różnego typu guzków.

Wykonałem kilkaset zabiegów okuloplastycznych.

Stale doskonalę też swoje umiejętności biorąc udział w licznych krajowych i zagranicznych szkoleniach i sympozjach, głównie w zakresie chirurgii okulistycznej m. in.: European School for Advanced Studies in Ophtalmology at University of Malta- Orbital, Lacrimal & Ophtalmic Plastic Surgery, European Society of Ophtalmic Plastic and Reconstructive Surgery (ESOPRS) – Barcelona, Munich International Symposium on Ophtalmic Plastic and Reconstructive Surgery – Monachium.

W swojej pracy kieruję się zasadami, które wpoili mi moi obecni oraz poprzedni nauczyciele sztuki chirurgicznej, takimi jak: indywidualne podejście do Pacjenta, poszukiwanie nowych rozwiązań, stałe doskonalenie się i traktowanie zawodu z pasją.

Moją pasją poza chirurgią oczu jest sport, szczególnie kolarstwo i jazda na nartach. Lubię również gotować, szczególnie cenię sobie kuchnię śródziemnomorską.